Pytt i Panna
Pytt i Panna is het ultieme Zweedse comfortfood: een eenvoudig, voedzaam gerecht dat bestaat uit aardappelen, vlees en ui, allemaal gebakken in één pan. Pytt i Panna betekent letterlijk “kleine stukjes in de pan” in het Zweeds. Dit gerecht is perfect voor restjesdag of als je iets snel en hartigs op tafel wilt zetten. Het is een echte favoriet in Zweedse huishoudens en een maaltijd die iedereen kan waarderen. Als je een grote pan op open vuur hebt kan je dit ook perfect buiten klaarmaken. Gezelligheid troef!
Ingrediënten (voor 4 personen)
500 g aardappelen, in kleine blokjes gesneden
300 g vlees (zoals ham, spek of restjes gebraden vlees), in blokjes gesneden
1 middelgrote ui, fijngehakt
2 eetlepels boter
Zout en peper, naar smaak
4 eieren (optioneel, voor erbij)
Ingelegde rode bietjes, voor serveren
Bereidingswijze
Schil de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes.
Smelt de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur en bak de aardappelblokjes totdat ze goudbruin en knapperig zijn.
Voeg de fijngesneden ui toe aan de pan en bak deze mee totdat hij zacht is.
Voeg daarna de blokjes vlees toe en bak alles samen totdat het goed doorgewarmd is.
Breng het geheel op smaak met zout en peper.
Bak ondertussen de eieren in een aparte pan als je deze erbij wilt serveren.
Schep de Pytt i Panna op borden, leg er een gebakken ei bovenop en serveer met ingelegde rode bietjes aan de zijkant voor die typische Zweedse touch.
Tips van Zweden Zien
Je kunt dit gerecht eenvoudig aanpassen aan wat je in huis hebt. Restjes groenten zoals paprika of wortel werken ook goed.
Voor een traditionele smaak gebruik je aardappelen die je eerder gekookt hebt; deze bakken sneller en worden lekker knapperig.