Reizen met de auto
Lekker karren naar het Noorden. Maar wat zijn de opties om met de auto in Zweden te raken? Ik beantwoord hieronder alvast een hoop vragen.
-
Los van brandstof of laadkosten heb je nog een aantal bruggen te betalen.
De Beltbrug in Denemarken is je eerste obstakel.
Prijs kan je berekenen op https://storebaelt.dk/en/
De tweede brug die je over gaat is de Øresunds Bridge. Welgekend uit de fantastische serie “The Bridge”. Deze maakt de verbinding tussen Denemarken en Malmö.
Prijs kan je ook hier berekenen op hun website.
https://www.oresundsbron.com/private
Je kan ook een combiticket met de boot nemen die bespreek ik nog in de sectie over de boten en auto.
-
De gemiddelde tijden tussen Brussels en Malmö kan je vinden op Google Maps.
De realiteit leert ons wel dat het hoogseizoen soms wel tricky is qua tijd. Er zijn vaak veel werkzaamheden in Duitsland waar al wel eens files kunnen ontstaan. Laden met een elektrisch voertuig kan soms een kleine wachttijd hebben maar niet de taferelen die we zien richting het Zuiden waar je soms wel een uur moet aanschuiven. De langste tijd die wij al hebben moeten wachten is 20 minuutjes aan een Tesla station. Er waren ook vrije laadpalen van andere operatoren. We hadden ook perfect een andere keuze kunnen maken op dat moment.
Wij rijden heel vaak ‘s nachts waardoor je makkelijker een hogere gemiddelde snelheid kan halen. In Duitsland heb je dan ook minder drukte rond steden als Hamburg waar ze ook heel fel aan het werken zijn de laatste jaren aan de Elbetunnel. Hier durft overdag al wel eens file te staan die eerder structureel is al zeker in het hoogseizoen.
Als je de bruggen neemt ben je hoe dan ook beter langs de Elbetunnel maar daar moet je toch rekening houden met opstoppingen en dus mogelijke wachttijden.
-
Zweden is wat elektrisch rijden betreft een koploper. Er zijn enorm veel superchargers en elke keer we de trip maken ontdekken we er nog meer. Uiteraard is er een vraag en aanbod. Hoe Noordelijker je gaat hoe minder chargers er zijn.
Apps als Plugsurfing, Chargefinder kunnen nuttig zijn om in de buurt een charger te vinden.
Tesla heeft zijn superchargers open moeten stellen aan andere merken. Je kan hier dus ook laden. Hou er wel rekening mee dat de kabels die aan de superchargers hangen kort zijn en vaak niet tot de laadpoort van jouw auto raken wat soms voor vreemde taferelen kan zorgen. Voor de rest is er geen enkele rede om de trip niet te maken met een elektrische auto.Een app die je kan gebruiken als je geen routeplanner in de app van je auto hebt zitten is ABRP (ABetterRoutePlanner) hier kan je jouw auto connecteren met de app en zo de route uitzetten op de kaart en zien waar je kan laden.
-
Zweden is een ongelooflijk uitgestrekt land. Je hoeft geen auto te gebruiken maar het is zeker wel aan te raden. Er rijden bussen en treinen. Locals klagen heel fel over de treinen en hun stiptheid.
-
Dat hangt er vanaf
Op de grotere E-wegen mag je vaak tussen de 80km/u en de 120km/u. Dat staat zeer goed aangegeven wanneer je wat mag doen. Zweden is een land van regeltjes en nuance kennen ze niet.
Laat je niet blindelings begeleiden door ingebouwde GPS systemen deze durven als eens mis zijn. De ervaring leert dat Waze vaak wel de juiste snelheden aangeeft en kan dus een goeie hulp zijn.
Hou je ook aan de snelheid zelfs al is er geen snelheidscamera aanwezig. Vaak zijn snelheden afgestemd op reeën en elanden die er in het verleden de weg zijn overgestoken. Het is dus niet onmogelijk dat er een eland de weg oversteekt op jouw weg. Die zie je liever niet door je voorruit komen.
-
Letterlijk vertaald - een onverharde weg. In Zweden zijn niet alle wegen geasfalteerd. Het is dus ook niet vreemd dat je over een soort van gravelweg moet rijden. De meeste wegen liggen er echt heel goed bij en kan je behoorlijk snelheid halen op die wegen.
In Zweden zijn die zogenoemde grusvägar dus geen uitzondering. Hoe Noordelijker je komt hoe meer je er zal tegenkomen. Best gewoon de GPS volgen om je hierdoor te laten begeleiden. Laat je ook niet blindelings het bos insturen en gebruik je gezond verstand. De meeste wegen zijn goed onderhouden. Als je ergens een weg bent ingeslagen waar er in het midden begroeiing is, is deze weg niet vaak gebruikt en gaat die mogelijks het bos in of loopt die dood. Gebruik altijd je gezond verstand en weet dat hulp vaak op een paar uur van jou zit. Dus rij je auto ook niet in stukken het is je beste tool om je door Zweden te navigeren. -
Absoluut, een volwassen eland weegt vlotjes 700kg en staat heel hoog op zijn poten. Als je die dus zou aanrijden met de auto breek je eigenlijk z’n poten en land het volle lichaamsgewicht op je voorruit en dus je autocabine. De taferelen zijn niet zo heel mooi als je hiervan foto’s ziet.
Weetje - Elke dag zijn er in Zweden 30 gerapporteerde ongevallen met wildlife. Dat kan gaan over rendieren, elanden of reeën waar hulpdiensten moeten voor uitrijden. Dat zijn dus meer dan 10.000 ongevallen per jaar. Je snelheid is een belangrijke factor en hier zijn de bordjes ook op voorzien om je te helpen om geen ongevallen te hebben.
Uiteraard - hou je best de bermen in het oog en rem je voor wild dat plots besluit om de weg over te steken.Ik wil je natuurlijk niet helemaal op stang jagen. In de voorbije jaren hebben we nog maar 1 keer de voet van de gas moeten halen voor een overstekende ree. Het is mogelijk maar het is niet dat je constant in alert-modus moet zitten.