Wildkamperen in Zweden

Wildkamperen in Zweden is een geweldige manier om de natuur van dichtbij te ervaren. Dankzij het allemansrecht (Allemansrätten) kun je in Zweden vrij kamperen, zolang je de natuur respecteert en je aan de regels houdt. Het is een unieke kans om de rust en stilte van de Zweedse bossen, meren en bergen te beleven.

Wij zijn te gast in de natuur, en niet omgekeerd. Dit is de belangrijkste regel die je in gedachten moet houden tijdens het wildkamperen. Zorg dat je de natuur en dieren met respect behandelt, zodat deze prachtige omgeving ook voor anderen toegankelijk blijft. Laat de natuur bij voorkeur beter achter dan je haar hebt aangetroffen. Neem aangespoeld vuil mee of drop het in een vuilbak.

Je mag je tent voor één of twee nachten opzetten, zolang je geen overlast veroorzaakt of schade aanricht. Kies een plek uit de buurt van huizen, minimaal 150 meter afstand, en maak gebruik van de omgeving om te genieten van wandelen, zwemmen, vissen (met vergunning) en het plukken van bessen of paddenstoelen. Zweden heeft veel vuurplaatsen in de natuur, vaak vergezeld van een hutje waar je zelfs kunt slapen. Op deze vuurplaatsen zijn soms ook blokken hout beschikbaar. Een klein bijltje kan handig zijn om wat aanmaakhout te maken.

Als je geen vuurplaats in de buurt hebt, kun je in het bos vaak droog hout vinden door rond te kijken. Denk aan afgevallen takken of hout dat al op de grond ligt. Je kunt ook een zak met hout meenemen en deze onderaan je rugzak hangen, zodat je altijd genoeg hout hebt om een vuurtje te maken. Zorg er wel voor dat je vuur alleen maakt op veilige plekken en niet tijdens droge periodes. Gebruik van boerenverstand is nog steeds een heel goeie raadgever om het bos niet in de fik te steken ;-).

Gebruik een lichtgewicht tent die bestand is tegen regen, want het weer kan snel omslaan. Een waterfilter is handig, omdat je in Zweden vaak water kunt halen uit meren en rivieren. Het water is vaak perfect te drinken. Toch is het soms aan te raden om het even te koken of door een filter te jagen. Je weet nooit welke dieren er aan de rand van het meer hebben gezeten en daar nummertje 1 of 2 hebben gedaan. Ik ga ervan uit dat je dat toch liever niet naar binnengiet. Draag laagjes kleding en zorg dat je voorbereid bent op koude nachten. Respecteer dieren in de omgeving en voer ze niet.

Er zijn ook handige apps zoals Park4Night, waarmee je plekken kunt vinden waar je niet per se aan wildkamperen doet, maar toch op unieke en mooie locaties terechtkomt. Dit kan een goede optie zijn als je op zoek bent naar extra comfort of een gemakkelijke plek om te overnachten. Dit kan ook een mooie optie zijn voor campers.

Hoewel wildkamperen op veel plekken toegestaan is, zijn er uitzonderingen. In natuurreservaten en nationale parken gelden soms specifieke regels, dus het is belangrijk om vooraf te controleren wat wel en niet mag. In de meeste nationale parken (zoals Tividen, Glaskogen,…) zijn er ook kampeerplekken voorzien waar je kan staan. Uiteraard is dit al lang niet meer wildkamperen.

Wildkamperen in Zweden is een unieke ervaring die je dichter bij de natuur brengt. Volg de regels, behandel de natuur met respect, en onthoud: “Wij zijn te gast in de natuur, en niet omgekeerd.” Zo draag je bij aan het behoud van deze prachtige plekken voor toekomstige generaties.