Voor jou getest en goedgekeurd
Köttbullar (Zweedse gehaktballetjes)
Deze wereldberoemde gehaktballetjes zijn een must-try in Zweden. Wij kennen ze vooral van uit de Zweedse meubelwinkel. Hier worden ze steevast met frietjes geserveerd. Traditioneel worden ze geserveerd met aardappelpuree (potatismoes), lingonberry-jam, prinsessenboontjes en een romige jus (brunsås). Je vindt ze in bijna elk restaurant, maar het is ook heel leuk om ze zelf thuis te maken. In Zweden kan je ze ook in elke supermarkt vinden. Lekker snel en lekker!
Gravad lax (Gemarineerde zalm)
Een Scandinavische klassieker: zalm die gemarineerd is met zout, suiker en dille. Het wordt vaak geserveerd met een mosterd-dillesaus en roggebrood. Perfect als voorgerecht of snack. Je kan het natuurlijk ook met een beetje rijst en groentjes eten.
Smörgåsbord
Een traditioneel Zweeds buffet met een mix van koude en warme gerechten. Denk aan ingelegde haring, gerookte zalm, vleeswaren, aardappelsalade, en brood. Het is een feestje van smaken en texturen. Beetje de tapas van Zweden ;-).
Korv med bröd (Worst met brood)
De Zweedse variant van de hotdog, maar met een eigen twist. Korv med bröd is een populaire snack die je in Zweden op heel wat momenten kan eten. Zij het in de stad, op de boot of neem je worstjes en broodjes mee voor een wandeling in het bos. Zelf even vuurtje stoken, vleesjes warmen en je hebt meteen een lekkere hap onderweg.
Smörgåstårta (Sandwichcake)
Deze hartige taart is een typisch Zweeds gerecht voor feestjes. Het is een gelaagde “cake” gemaakt van brood, gevuld met bijvoorbeeld roomkaas, vis, garnalen of ham, en versierd met groenten en kruiden.
Surströmming (Gefermenteerde haring)
Een van de meest beruchte Zweedse gerechten. Deze ingelegde haring heeft een zeer sterke geur en wordt vaak buiten gegeten. Het wordt meestal geserveerd met dun knäckebröd en aardappels. Dit is echt voor de durvers!
Räkmacka (Garnalensandwich)
Een luxe sandwich belegd met garnalen, mayonaise, ei, dille en citroen. Perfect voor de lunch of als snack.