Wilde Paddenstoelensoep

Zweedse wilde paddenstoelensoep is een heerlijk comfortfood dat perfect past bij een frisse dag. Deze romige soep met een vleugje Scandinavische eenvoud brengt de smaken van het bos rechtstreeks op tafel. Of je nu een liefhebber bent van paddenstoelen of gewoon op zoek bent naar een Zweeds recept om indruk te maken, dit gerecht is eenvoudig te maken en heerlijk voedzaam.

Ingrediënten (voor 4 personen)

500 g paddenstoelen (bij voorkeur een mix van kastanjechampignons, shiitake en wilde paddenstoelen zoals cantharellen)

1 middelgrote ui, fijngehakt

2 teentjes knoflook, fijngehakt

1 liter groente- of kippenbouillon

200 ml room (bij voorkeur volle room)

2 eetlepels boter

1 eetlepel olijfolie

Zout en peper, naar smaak

Een snufje nootmuskaat (optioneel, voor een extra warme smaak)

Verse dille of peterselie, fijngehakt, voor garnering

Bereidingswijze

  1. Maak de paddenstoelen schoon met een borsteltje of een licht vochtige doek.

  2. Snijd ze in plakjes. Probeer bij voorkeur een mix van paddenstoelen te gebruiken voor een rijkere smaak.

  3. Verhit de boter en olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de fijngesneden ui toe en bak deze glazig. Voeg vervolgens de knoflook toe en bak nog een minuutje mee.

  4. Voeg de gesneden paddenstoelen toe aan de pan en bak ze totdat ze beginnen te slinken en een mooie, goudbruine kleur krijgen.

  5. Voeg de bouillon toe aan de pan en breng het geheel aan de kook.

  6. Laat de soep zachtjes pruttelen gedurende 10-15 minuten, zodat de smaken goed kunnen mengen.

  7. Gebruik een staafmixer of blender om de soep glad te pureren. Als je liever wat structuur in je soep hebt, kun je een deel van de paddenstoelen apart houden voordat je de rest pureert.

  8. Roer de room door de soep en breng op smaak met zout, peper en eventueel een snufje nootmuskaat.

  9. Laat de soep nog een paar minuten zachtjes opwarmen, maar zorg ervoor dat deze niet meer kookt.

  10. Schep de soep in kommen en garneer met verse dille of peterselie. Serveer met een stuk knäckebröd of vers brood aan de zijkant.

Tips van Zweden Zien

Wil je een echt Scandinavische touch geven? Gebruik een paar druppels truffelolie of voeg gedroogde cantharellen toe voor een intensere smaak.

Previous
Previous

Pytt i Panna

Next
Next

Groene Erwtensoep