Groene Erwtensoep

Deze Soppa på gröna ärtor is een eenvoudig maar heerlijk Zweeds comfortfood. Met de frisse smaak van groene erwten en een vleugje room brengt deze soep een gevoel van warmte en eenvoud. Perfect voor een lunch of als voorgerecht, en in minder dan 30 minuten op tafel!

Ingrediënten (voor 4 personen)

• 500 g diepvries groene erwten

• 1 liter groentebouillon

• 1 middelgrote ui, fijngehakt

• 1 teentje knoflook, fijngehakt

• 2 eetlepels boter

• 100 ml room (volle of lichte room, afhankelijk van je voorkeur)

• Een snufje zout en peper

• Verse munt of peterselie, fijngehakt, voor garnering

• Optioneel: een scheutje citroensap voor extra frisheid

Bereidingswijze

  1. Smelt de boter in een grote pan op middelhoog vuur.

  2. Voeg de fijngesneden ui toe en fruit deze tot hij zacht en glazig is.

  3. Voeg vervolgens de knoflook toe en bak nog een minuutje mee.

  4. Giet de groentebouillon erbij en breng het geheel aan de kook.

  5. Voeg de bevroren erwten toe en laat de soep ongeveer 5 minuten zachtjes koken totdat de erwten zacht zijn.

  6. Gebruik een staafmixer of blender om de soep glad te pureren.

  7. Roer de room erdoor en breng de soep op smaak met zout & peper.

  8. Laat de soep nog een minuut of twee opwarmen, maar zorg ervoor dat deze niet meer kookt.

  9. Schep de soep in kommen en garneer met verse munt of peterselie.

  10. Serveer met knäckebröd of een stuk vers brood.

Tips van Zweden Zien

  • Voor een extra romige soep kun je een schepje crème fraîche toevoegen bij het serveren.

  • Houd je van een beetje pit? Voeg een snufje cayennepeper of chilivlokken toe.

  • Deze soep smaakt ook heerlijk koud in de zomer, als een soort Scandinavische gazpacho.

Previous
Previous

Wilde Paddenstoelensoep

Next
Next

Kanelbullar